2011. január 7., péntek

Ha idáig elolvastad, fizetek egy sört



Ismerős, ugye? A mesebeli egyetemista szakdolgozatának negyvenharmadik oldalán az alulról harmadik bekezdésbe csempészi ezt az opponensének szánt mondatocskát: de nem kell aggódnia, sörözés nélkül megszületik a bírálat és az érdemjegy, simán lezajlik a védés és ő elégedetten vághatja zsebre a diplomáját. A kutyát nem érdekli, hogy ő miről és mit írt a szakdolgozatba. Nem tudom, a valóságban is így megy-e ez, mindenesetre érdemes lenne szólni a Pénzcentrum meg a HVG újságíróinak, hogy a KSH nemzeti számláinak a szerzői talán ezen a mesebeli egyetemen lettek kiképezve, minthogy az idézett kiadvány, legalábbis ott, ahol a prostitúcióra költött milliárdokról van szó, rejt néhány időzített … hm, ha nem is bombát, de … sörözést.

A KSH egy majdnem 500 oldalas módszertani kiadványban ismerteti, miképp állítja össze évről évre a nemzeti számlákat. Minket most – a nagy sajtóhírverésre tekintettel – csak a prostitúcióra, szexiparra a magyar „háztartások által költött” 165 milliárdocska tartalma érdekelt volna. Ugyan honnan tudja a KSH, hogy hány éves a kapitány?
A módszertani kiadvány elismeri, hogy a prostitúció illegális tevékenységek keretei között zajlik: stricik, kerítők, emberkereskedők, szobáztatók szervezik, bonyolítják és húzzák belőle a hasznot, így a szexiparban forgó pénzek nagyságrendjének megállapítása során nyilvánvalóan csak becslésekre lehet támaszkodni. Na de mire alapozzuk a becslést? A kiadványban 9 alkalommal olvashatjuk – hogy jól megjegyezhessük –, hogy
„…a fogyasztásra készült becslés a fogyasztók és a megvásárolt alkalmak száma, valamint az átlagos árakra vonatkozó adatok alapján. A fent említettek mellett két további adatforrást is felhasználtunk: egyrészt a Prostituáltak Érdekvédelmi Szervezetétől, másrészről pedig speciális tanulmányokból származó adatokat. A folyó termelőfelhasználás (khm) becslése főként rendőrségi jelentések adataira épült.” (Kiemelés tőlem)
A KSH módszertani kiadványa hosszú fejtegetésben ismerteti a hazai szexipar szerkezetét, a vásárlók és az „eladók” szokásait, magatartását – ez képezi alapját az ugyanitt böngészhető részletező táblázatoknak a különféle szexuális tevékenységek bel- és külföldi forgalmáról, a vevők és eladók megoszlásáról stb.
Majd következik egy nem túl hosszú forrásjegyzék: ezek lennének tehát a speciális tanulmányok. A források közül kettőt én magam írtam, és határozottan emlékszem, hogy egyáltalán nem közöltem bennük a mai magyarországi prostitúcióra vonatkozó adatokat, hiszen nem álltak ilyenek rendelkezésemre. Az egyik tanulmányban egy a MONA (Magyarországi Női Alapítvány) által 2006-2007-ben készített kutatást ismertetek, amelyben egyebek között arról is szó esik, hogy még az államigazgatás vezető tisztségviselőinek, a politikusoknak vagy a rendőröknek sincsenek megfelelő adataik. (Kíváncsi lettem volna tehát a hivatkozott rendőrségi jelentésekre, de ezek fellelhetőségét nem találtam a módszertani kiadványban.)

Gyanút fogtam.

A forrásjegyzékből megnéztem a Nemzetbiztonsági Hivatal 2005-ös Évkönyvét, amely meg sem említi az alábbi fogalmakat: emberkereskedelem, prostitúció, szex(uális kizsákmányolás), gyermek(akármi). Egyébként EGYETLEN adatot sem tartalmaz semmiről sem.
Megnéztem a Legfőbb Ügyészség 2006-os éves beszámolóját, ebből nem hogy a prostitúcióra, annak tetszőleges értelemben vett szerkezetére, de még bármilyen egyéb bűncselekményre vonatkozóan sem lehet egyetlen adatot kinyerni. 
Megnéztem a NANE egyesület 2006-os beszámolóját, mégis, mire föl citálták ide?
Söralátétnek.

A NANE ugyanúgy, mint pl. én magam is, boldogan közölne adathegyeket is akár a prostitúcióról és az emberkereskedelemről, ha volnának ilyenek. De hát nincsenek.
Van még két újságcikk, egy Földi Ágnes-interjú a Népszabadságból, meg egy zaftos kurvázós cikk a piroslampa.hu-ról – na hiszen. Ennyi volna hát a tudományos háttér.

Marad tehát forrásnak a Prostituáltak Érdekvédelmi Egyesülete. Vagyis a KSH kizárólag Földi Ágnes közléseire alapozta a nemzeti számlákban a nem legális gazdaság egyik fő területe, a prostitúció teljes körű becslését.
Lehet, hogy ez 165,24 milliárd, és lehet, hogy nem annyi. Hogy több, vagy hogy kevesebb. Mert az adat minden alapot nélkülöz.
Magyarországon a prostitúcióra, az emberkereskedelemre, legalábbis ezek bármilyen – kínálat, kereslet, szervezők, felhasználók, pénz – értelemben vett méreteire vonatkozó vizsgálat, adatgyűjtés nem készült, nincs. F.Á. azt mond, amit akar, neki sincs statisztikailag releváns adata, és azok a nők, akik nem az ő „védelme alatt” tömörülnek, egyébként sincsenek benne abban a képben, amelyet ő fest.
Földi mindenesetre 10-15 ezerre teszi a prostituáltak számát, átlag 10 ezer forintra taksálja a fuvar (átlag napi 3) egységárát, és 80%-ban állapítja meg a nem utcán álló, hanem szabadon és önként a saját kénye-kedvére otthonában vagy szállodában szakmai tevékenységét kifejtő öntudatos felnőtt prostituáltak arányát.

A KSH uniós nyomásra nekilátott megbecsülni az illegális gazdaságot. A csempészetet, ki tudja, miért, adathiányra hivatkozva kihagyta belőle, s csak a bőséges információval büszkélkedő prostitúciót és drog-gazdaságot mérte föl – a fentiekben ismertetett tudományos módszerekkel. Hogy a bűnözést, úgy általában, rablásostul, korrupcióstul miért nem kellett belevennie az illegális gazdaság kiszámításába, el nem képzelhetem, végtére az is jövedelemtermelő ágazat. Itt volna a helye a prostitúciónak is, hiszen annak minden VALÓS formáját tiltja a BTK (csak nem a prostituáltnak, hanem a futtatóknak, hirdetőknek, lakáskiadóknak, szervezőknek, kitartottaknak, és fiatalkorú prostituált esetében – ez a nemzetközi adatoknak megfelelően minden harmadik lehet!!! – a kliensnek is).

A KSH Földi Ágnesre alapozott ugyan, de a jelek szerint szabadon szárnyalt. Mert ha mondjuk 10 ezer prostituált van, és egy aktus átlagosan 10 ezer Ft, és egy prostituált átlag heti 5 nap teljesít, napi átlag 3 alkalommal, évi 40 héten át, akkor az 6 000 000 kefélés, 60 milliárd forint.

Legyen inkább 15 ezer a prostituált és 15 ezer az átlag tarifa, még akkor is jócskán elmaradunk a KSH becslésétől: 135 milliárd.

A KSH nemzeti számlák alkotói véleménye szerint tehát
a)      nem 15 ezer, hanem közel 30 ezer a prostituáltak száma, vagy
b)      nem 3, hanem 5-6- fuvar megy átlagosan egy nap, és menstruáció alatt sem szünetelnek, vagy
c)       nem 10-15, hanem 28 ezer az átlag (ez tuti nem igaz) fuvardíj, vagy
d)      a szexipar forgalmának 65%-a nem prostitúcióból, hanem pornóból jön be (aligha).

De mindezeknél sokkal érdekesebb, hogy ez az egész hány férfit jelent.

Maradjunk a 15 ezer nőnél, napi 3, heti 5, 40 hét, vagyis 9 000 000 dugás egy évben. Ha minden férfi csak egyszer megy évente, akkor 9 millió férfi – ez nem valószínű. Ha pont ugyanannyi a vevő, mint az áru-személy, az csak 15 ezer férfit jelentene (fejenként napi 3, heti 5 alkalommal stb.): ez sem reális. 
Én iteráltam, szoroztam, osztottam és megtettem tétemet: 6-800 ezer körül lehet azon férfiaknak a száma, akik évente LEGALÁBB egy alkalommal Magyarországon prostituálthoz mennek. Ez a hazai ivarérett férfilakosságra vetítve 15-20%.

Na és, ha elfogadjuk, hogy mondjuk 700 000 férfi költ prostitúcióra, és elfogadjuk a KSH számát is, amely szerint évi 165 milliárd forint forgalmat bonyolítanak, akkor személyenként több, mint évi 236 ezer forintban kell ÁTLAGOSAN gondolkodni, amit azért megkérdőjeleznék.

3 pontban összefoglalom a lényeget:

  1. Földi Ágnes úgy orákulumkodhatik, hogy halvány sejtelme sincs a tényekről, mert szakszerű vizsgálatok hiányában nem is lehet, de persze nyilván nem is érdeke (és nem ő az egyetlen, akinek nem), hogy ilyen vizsgálatok alapján kiderüljön BÁRMI is.
  2. A KSH, Európa egyik legrégibb és valaha a legtekintélyesebb statisztikai hivatala a prostitúcióról, erről a súlyos és veszélyes társadalmi problémáról a hasikájára csapva állít össze, közöl, és rendez látványos idősorokba adatokat, egyes egyedül egy a prostitúció fenntartásában érdekelt szervezet minden tudományos alapot nélkülöző blöffjeire támaszkodva.
  3. S végül az én becslésem (ha valakinek kedve, pénze van e tárgyban kutatást megrendelni, csak szóljon, de addig maradjunk ennél): minden ötödik-hetedik férfi prostituálthoz jár – a tisztelt olvasó testvére, papája, kedvese, férje, fia –, és hozza haza nem csak a STD-t (nemi betegségeket), hanem azt a szexuális magatartást, azt az egyenlőség-eszmét, azt a nő, a másik ember, különösen a fiatalkorú leányok iránt táplált tiszteletet és megbecsülést is, amit a szexiparban sajátít el és gyakorol be.
Ja és még egy: újságíróink, sűrűn legősibb-mesterségezve, buzgón mindig-volt-mindig-leszezve, az áldozatos pornóipart sújtó válságon szorgosan sajnálkozva simán beszopják a kamut.

Én meg – tessék, ilyen az én szerencsém: – utálom a sört.

2 megjegyzés:

  1. Szeretnék a KSH-nál dolgozni, amit Szegeden láttam náluk, meg az előbbiek alapján főleg. A sörről: szerettem, de már gluténérzékeny vagyok...
    Üdv, és köszönet, hogy valaki még gondolkodik:
    Molnár

    VálaszTörlés
  2. Gratulálok Neked, és magamnak is...nagyon megszomjaztam..

    VálaszTörlés