2011. augusztus 30., kedd

Jelzett szó

Boldogult úrielány-koromban, a szocializmus vérzivataros századai idején azon röhögcséltünk, hogy az elvont fogalmak jelzővel való ellátása valójában a bennük rejlő értelem (ha egyáltalán) szűkítését, netán negálását eredményezi. Demokrácia helyett "szocialista demokráciát" mondtak, s mi felszabadultan vihogtunk valamelyik okos ellenzéki ideológus bonmot-ján: a "szocialista" itt fosztóképző. A "szocialista demokrácia" = nem demokrácia. (Nem is beszélve olyan alapfogalmakról, mint amilyen pl. a "történelmi materializmus" - hiába a szájadra ne vedd! -, ami, ugye, valójában színtiszta idealizmus.)

Fordult a kocka, változtak az idők, kitört a fosztóképzőitől megfosztott demokrácia. Ma, hál'istennek, már minden szavunk, jelzőstül-mindenestül az, ami. Sőt. Csak jelzővel ér valamit.

Itt van mindjárt a bűnözés fogalma. Vagyis nincs itt. Csak ilyen, meg olyan bűnözés van. Van, igenis van cigány-bűnözés, harsogják például vígan a szólás- és gyülekezési szabadság élharcosai, a nácik, meg hát – most, hogy már szabad – mások is. Ők nem körtönfalaznak, hogy szegénység, meg kirekesztés, meg hogy mindenki bűnöz, a cigányok is, nem: ők végre megmondják az igazat.

És nagy bátran kiáll elénk és megmondja az igazat Tarlós főpolgármester is: "Létezik olyan, hogy hajléktalanbűnözés, ha tetszik, ha nem".

Nem lehetett könnyű neki. Az igazság sohase könnyű. Pláne nem az a rózsadombi hajléktalan- és cigánymentő-hordák támadásainak kereszttüzében.

Példát veszek hát róla én is, és nyíltan megmondom nektek az igazságot. Pedig nekem sem lesz könnyű dolgom.

Nekem egyébként azért nehéz a dolgom, mert sajnos nincs megfelelő statisztika, annak ellenére nincs, hogy ezt – az összes személyre vonatkozó adat a részletes elemzés szempontjából alkalmasan nemek szerint bontott gyűjtését – minden elképzelhető európai meg világ-előírás kötelezően ránk rója, nem úgy, mint pl. a hajléktalan státusz szerinti bontást: az ugyanis nem kötelező.

Európa népessége úgy 800 millió. Ebből kábé 400 millió a nő és 400 millió a férfi. Mégis, az EUROSTAT adatai szerint (The life of women and men in Europe - A statistical portrait) az összes bűnelkövető 80-90%-a férfi. (Nálunk ez kb. 86%.) A férfiak és nők által elkövetett bűncselekmények súlyosságára az a szám utal, hogy a börtönnépesség körében már csak 10% alatt vannak a nők, nálunk nem egész 6%. Vagyis az érdemleges bűnelkövetők között nem kevesebb, mint 94%-ot tesznek ki a férfiak.

Szóval ízlelgessük csak: FÉR-FI-BŰ-NÖ-ZÉS.

Egyetlen olyan komoly bűncselekmény-fajta van, amelyben a nők, ha nem is a társadalmi részarányuknak megfelelő, de legalább számottevő arányban részesednek, s ez a családon belüli erőszak körébe tartozó emberölés. Itt minden harmadik esetben nő az elkövető.

Számos kutatás (köztük, figyelem: ritkaság, magyar is van!) tanúsítja, hogy a párkapcsolati erőszak keretei között elkövetett emberölést gyakorlatilag mindig hosszú, éveken át tartó súlyos bántalmazás, zaklatás, erőszak előzi meg, s ezt szinte mindig a férfi követi el a nő ellen, és minthogy a környezet, s kitüntetetten a bűnüldöző hatóságok nem avatkoznak hatékonyan bele ebbe a folyamatba, az nem is ritkán emberöléshez vezet. Az esetek kb. kétharmadában a bántalmazó férfi addig veri és kínozza a nőt, míg az belehal. (Tipikus ítélet: gondatlanságból elkövetett emberölés.) Az esetek fennmaradó egyharmadában a nő sikerrel védekezik, és a támadó hal bele. (Ilyenkor szokott a bíróság különös kegyetlenséget meg előre kiterveltséget megállapítani. Mégiscsak egy férfi volt az áldozat, vagy mi.)

De a többi bűncselekményfajta, még azok is, amelyekben az átlagnál magasabb a nő-elkövetők aránya (s hogy hanyadrendű elkövetőkről is van szó, arról a magyar statisztika hallgat, pedig volnának sejtéseim!), amilyen pl. a lopás, vagy a kiskorú veszélyeztetése, egyértelmű férfitöbbletet mutat. Még egy kivétel adódik: s ez az újszülött-gyilkosság. Azt valamiért mindig a nő követi el, általában egyedül (állítólag).

És még így is, részletek nélkül, a súlyosság, a veszélyesség beszámítása nélkül is: összvissz 14% a nők aránya a bűnelkövetők között.

Kimondom hát bátran: férfibűnözés.

8 megjegyzés:

  1. Nagyon rosszul olvasható, olyan mintha mindern írás vastagított volna.

    VálaszTörlés
  2. Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.

    VálaszTörlés
  3. Kösz a megjegyzést, nem tudom, mit tehetek. Mindig nagy kínlódás a bejegyzések formázása, már azon gondolkodom, hogy elhagyom ezt a blogszerkesztőt, mert nem olyan, amilyennek én tervezem, ráadásul olyan sem, amilyennek az előnézetben mutatja magát. Egyáltalán nem fogad szót nekem. Még bosszantóbb, hogy én három böngészőben is olvashatónak látom, el sem tudom tehát képzelni, milyen lehet, amikor nem olvasható. A most kísérletileg bevetett betűtípussal olvasható?:

    VálaszTörlés
  4. Viszont a kedvenceknél az ikon átváltott egy frankó macskuszra, ami jól látható.

    VálaszTörlés
  5. Szándékos volt. Ez Iphigénia maga. Nem volt ám könnyű ezt elérni, de sikerült.

    VálaszTörlés
  6. Sejtettem:) Grat!
    Miért nem írsz mostanság ?

    VálaszTörlés
  7. Ez a "Jelzett szó" most gyönyörűen olvasható tipográfiával jelent meg !
    Szóval alakul:)

    VálaszTörlés
  8. Valóban olvashatób ez a cikk a többinél !

    VálaszTörlés